Köpa 3D-skrivare – Vilken skall man välja?

Det är mycket prat om 3D-skrivare nu, både på TV och i sociala medier. Senast härom kvällen hade Kobra i SVT ett specialinslag om 3D-skrivare och dess betydelse för nutiden och framtiden. Det var ganska skakande bilder när de visade ett inslag om en man i USA som “printade ut” skjutvapen.

Revolutionera världen?

Det är många som förutspår att 3D-skrivarna kommer revolutionera världen. Alla som har råd kan ha en liten industri hemma som producerar alla möjliga sorters föremål. Sjukvården kan skriva ut proteser och det experimenteras med att skriva ut organ.

Nya frågor har väckts med avseende på piratkopiering. Vad innebär det för upphovsrätten om vem som helst kan ladda ner alla möjliga sorters 3D-modeller av formskyddade produkter och skriva ut dem?

Vad finns det att välja på då?

Även om det experimenteras med många olika material verkar det främst vara plast som gäller för 3D-skrivarna. Jag har kollat in några olika modeller som finns tillgängliga nu.

Velleman 3D-skrivare K8200

Velleman K8200 3D-skrivare

Denna 3D-skrivare levereras som en byggsats när man köper den. Det verkar vara så man får de flesta 3D-skrivarna idag. Jag har kollat igenom instruktionen hur man bygger ihop den och det ser ganska enkelt ut.

Velleman K8200 skriver ut 3D-objekt i dimensionen 20x20x20 cm och använder ABS plast till detta som matas fram från en rulle. Skrivaren får ganska bra recensioner om man kollar runt lite och priset tycker jag verkar ganska överkomligt.

Kolla in den här videon om ni vill veta lite mer hur skrivaren fungerar.

Velleman K8200 går att köpa på Conrad.se och kostar 6990 kr.

 

Makerbot Replicator 2x

Makerbot Replicator 2

Makerbots olika produkter är nog de mest populära 3D-skrivarna just nu för privatpersoner. Replicator 2x-modellen är den nyaste och den använder ABS-plast. Den har funktionen Dual-extrusion som innebär att den kan skriva ut i två färger. Print- eller byggvolymen ligger på 24,6*15,2*15 cm. Priset på Makerbots olika skrivare varierar mellan 14000kr för Replicator 2 och 18000kr för replicator 2x.

Kolla in en demovideo av Replicator 2 här:

 

Eventorbot

Eventorbot

Eventorbot är finansierad via kickstarter (crowdfunding) och skall vara en bra nybörjarskrivare. Den är enkel i sin design vilket kanske är tur i och med att man köper den i byggsats. Byggvolymen är 15,2*15,2*15,2 cm. Eventorbot kostade ca 5700kr när den var aktiv på Kickstarter. Projektet är nu färdigfinansierat men snart dyker den upp på webbshopen på Eventorbot.com.

Utvecklaren av Eventorbot förklarar hur den fungerar här:

 

CubeX

CubeX från 3D systems

CubeX från 3D systems är en ganska stor 3D-skrivare. Som ni ser på bilden kan den skriva ut föremål i en basketbolls storlek. CubeX använder 3 färger och fungerar både med PLA- och ABS-plast. Byggvolymen är 27,4*26,4*24,1 cm. Priset ligger på 16000kr. 3D systems har också en enklare och billigare variant som kostar runt 9000kr

Här är en video från CNET där de testar CubeX. Tyvärr får man stå ut med lite reklam först:

Delta Micro Up Plus

Delta Micro Up Plus

Delta Micro Up Plus är en liten minimalistisk 3D-printer som tillverkas och utvecklas i Kina. Den använder PLA- eller ABS-plast. Byggvolymen är 14*14*13,5 cm. Man kan alltså inte skriva ut lika stora föremål som skrivaren ovanför. Priset ligger på 9600kr för en Delta Micro Up Plus.

Video där ETV testar Delta Micro Up Plus:

 

Leapfrog Creatr

Leapfrog

Leapfrog Creatr kommer i två varianter; single- eller dual-extruder. Den kan använda tre olika sorters plast, ABS, PLA eller PVA. Byggvolymen ligger på 23*27*22 cm. Priset för modellen som använder single-extruder är 10900kr och varianten med dual-extruder kostar 13000kr.

Jag hittade tyvärr ingen jättebra video på Creatr. Ni får hålla tillgodo med den här:

Vill du veta mer om 3D-skrivare har jag här skrivit ett inlägg om att designa sin egna spelkonsoll med hjälp av MakerBots 3D-skrivare.

Det finns många fler varianter på marknaden. Jag har bara listat dem jag tyckte var mest intressanta. 3D-printing är en spännande teknik som den som vill kan läsa mer om här.

Kobras inslag på SVT om 3D-skrivare borde finnas kvar ett tag till och kan hittas här.

This entry was posted in 3D-skrivare, Crowdfunding, nyheter, Tips and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Köpa 3D-skrivare – Vilken skall man välja?

  1. Sebastian says:

    Hej, vad blev det för skrivare till slut?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 + = 17

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>